Taktil massage

Om

Taktil betyder beröring och känsel. Taktil massage är utvecklad av sjuksköterskan Siv Ardeby på 90-talet. Socialstyrelsen godkände den för användning inom vård, skola, omsorg, rehabilitering och som avslappningsmassage i friskvårdande och förebyggande syfte.

Huden är vår yttre gräns, den fysiska gränsen för jaget. Den är en del av vår personlighet. Det taktila sinnet, känselsinnet ligger i huden. Huden är vårt största organ som har 5000 beröringsreceptorer per kvadratcentimeter hud.

Beröringen aktiverar produktionen av viktiga hormoner som hjälper oss att må bättre: serotonin, oxytocin. Oljorna som används är kallpressade eftersom dessa har bibehållna vitaminer som är nyttiga för huden. Dessutom tar det bara 9 sekunder (!) för ett ämne att gå in i kroppen vilket gör att oljevalet vid en helkroppsmassage är extra viktigt.

Hur

Taktil massage är en mjuk, djupt avslappnande berörings- och känselsinnesmassage. Genom beröring av huden aktiveras vårt känselsinne som finns inbäddad i huden. Impulser sänds via ryggmärgen till hjärnan, där den medför en rad fysiologiska och psykologiska effekter i kroppen. Den mjukt omslutande beröringen av huden sker med respekt, omtanke och lyhördhet för dina önskningar och behov. Den får inte ge obehag och smärta, då detta aktiverar det sympatiska nervsystemet. Hudberöringen är kontinuerlig, med lugn rytm följer rörelserna varandra. En stor del av kroppen masseras från topp till tå, det är alltså en helkroppsmassage.

Frekvens

Denna massage kan man få regelbundet för att hjälpa kroppen att behålla sitt välmående. Om man har uttömt sina reserver dvs mår dåligt så rekommenderas det att man får massagen minst var 10:e dag eftersom man då undviker att göra slut på det lager man har byggt upp vid tidigare tillfällen. Hur många behandlingar som behövs för att komma upp i önskat välmående är individuellt.

Möjliga fysiologiska effekter

Möjliga psykologiska effekter

Sänkt blodtryck Ökad koncentrationsförmåga
Minskad hjärtfrekvens Stärkt självkänsla och kroppsuppfattning
Avspända muskler Mindre rädsla och ångest
Ökad cirkulation Bättre inlärning
Snabbare sårläkning Avslappning, lugn och ro
Förbättrad mag- och tarmfunktion
Lägre nivåer av stresshormon
Smärtlindring
Förhöjt immunförsvar
Långsammare och djupare andning
Bättre sömn

 

 


Sidan är senast ändrad 2014-06-24
 

 


Tyvärr försvann alla över 800 gillamarkeringar när jag gjorde min
hemsida säker så tryck igen om du gillar den. TACK!

 /jag-190502.jpg

 

Senaste bloggarna ser du här under

Kanaliserat budskap från Ra på Arcturus 191105

Kanaliserat budskap från Jesus 191104

En magisk helgkurs i Ronneby 191024

Att programmera om tankarna 191002

Jakten på lycka 190926

 

Nyhetsbrev november 2019

 

Lyssna på mina meditationer

 

LÅT MIG INSPIRERA DIG PÅ EN AV MINA KURSER *

 

Läs artikeln om mig på Framtidsanalys 180518

 

Länkar till andra som jag rekommenderar

 

Berättelse från livet

 

Camillas änglarum på facebook

 

Jag har F-skattsedel och är momsregistrerad

Nyhetsbrev