Pengar

Vi lever i ett oerhört materialistiskt samhälle. Vi matas med reklam och mycket vi köper är vi inte rädda om för det är ju bara att köpa nytt. Många jobbar för att kunna leva upp till en viss standard av ägande, att ha saker. Många utvecklar ett beroende, tror att de blir lyckligare av att handla. Just för stunden får man en kick över det fina som förvärvats men den glädjen släpper snabbt då vi börjar se efter nya saker. Snart öppnar ett gigantiskt köpcenter i Malmö, Emporia, och smart nog ligger den invigningen i samband med en helg då lönen har kommit. Då ska människor lockas att köpa saker för just då, den stunden, har de råd. Jag ogillar skarpt den typen av manipulation.

Jag pratade med en man vars fru hade genomgått en resa likt den jag har gjort med ett stressigt säljande arbete. Hon jobbade och jobbade, slet hårt. En dag orkade hon inte mer och sa upp sig ifrån sitt arbete. Mannen berättade att han så klart hade blivit upprörd när hon berättade vad hon hade gjort. Det tog henne ganska lång tid att återhämta sig efter att hon hade slutat men sedan hade hon förverkligat sin dröm i att starta eget inom det mediala. Mannen erkände att han hade varit drivande när det gällde deras inkomster, hur viktigt han alltid hade tyckt att det var att ha mycket pengar. Han har omvärderat den inställningen nu. Han har insett att det finns andra värden i livet. Det var så härligt att höra.

Pengar är ett nödvändigt ont. Jag avskyr verkligen att prata om pengar, för mig är det ett oerhört laddat ord. Jag har sett till att ha så jag klarar mig, att för det mesta överväga mina inköp noga. Jag har aldrig behövt köpa något för köpandets skull. Jag är tacksam för att jag alltid har haft en inkomst på något sätt så jag har sluppit att oroa mig för om jag skulle kunna köpa mat eller ej, speciellt under de åren jag var ensamstående. Året som sjukskriven var den allra tuffaste utmaningen. Då hade jag inte mycket kvar när räkningarna var betalade, men det gick. Man ska försöka se lärdomar i allt och vara tacksam när man tagit sig igenom dem.

9 Oct 2012


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)