Det där med vår fria vilja

Jag tror inte på spådomar för jag tror att vägarna vi tar i livet beror beslut vi fattar och vilka beslut vi fattar styrs av hur vi mår. Om något som ingår i mitt liv inkluderar en annan människa så påverkas det även av den andra personen. Jag brukar säga så här:

Tänk dig att det finns en plan att två människor ska träffas. Guiderna till de inblandade vet hur planen ser ut och försöker se till att de båda människorna hamnar på den tänkta platsen. En av dem tar inte emot signalerna från sin guide och går höger istället för vänster. Planen höll inte och en ny måste ta form.

Så när jag tittar på någons framtid, är det möjligheter jag ser. Jag kan se en plan men om det blir så beror på människans fria vilja. Vad jag väljer, hur jag väljer och när jag väljer. Om bara en person är inblandad så har jag visat en möjlighet och vetskapen om att man har en möjlighet gör det mer troligt att man kan låta det bli så. I den berättelsen kan det också framgå om det är något speciellt som man kan behöva göra för att det ska hända eller för att det ska bli bra. 

Det kan till exempel vara så att någon har inskrivet att ha möjlighet att jobba i en ledande position. Att få "rätt" personer på "rätt" position kan ha extremt gynnsamma effekter på många olika sätt. Så om jag får se detta, kan jag berätta vilka egenskaper personen har som gör hen till en bra ledare men även om det finns någon som kan vara bra att öva på innan man tar klivet.

Det kan vara så att personen har egenskaper som gynnar ett ledarskap men som även kan göra att ledarskapet kan bli jobbigt. Empati är en sådan egenskap. En empat lyssnar på sina medmänniskor och har lätt för att skapa förtroende. Det som kan göra en ledande roll jobbig för en empat är att hen har en förmåga att gå in i andras känslor och ta andras känslor på sig, det dränerar energi och kan göra att man till exempel inte blir objektiv. Empati kan också göra att gränssättning och delegering blir jobbigt vilket kan få till konsekvens att man gör jobbet själv och därför sliter ut sig. Så om detta fallet hade kommit upp i samband med en vägledning så hade jag uttryckt möjligheten men jag hade också uttryckt risken för fallgropar, detta för att slippa falla för om du faller så finns risken att du tackar nej till din position som hade haft positiv effekt på många. Just empati är en egenskap som kan behöva hanteras oavsett vilken position man har på en arbetsplats eller i privatlivet.

Vi har vår fria vilja vilket innebär att våra liv styrs av vad vi väljer, hur vi väljer och när vi väljer. Ofta går vi på autopiloten vilket innebär att vi följer samma spår hela tiden, för att vi är lata av naturen. Det är enklast så och om man en gång kom fram till att det var det bästa sättet att göra något på så varför byta strategi? Det innebär att vi har vår fria vilja men vi använder inte vår fria vilja till att förändra. Man kan gå och vänta på mirakler men det är knappast så att mirakler kan ske för vi väljer att gå och trampa i samma fotspår hela tiden.

Om något saknas i livet så kan en förändring vara nödvändig för hur ska annars det som saknas kunna komma in? Var finns öppningen? Man kan inte bara gå och vänta. Man måste vara aktiv i sitt eget liv. Befria sig från autopiloten och öppna upp för förändring. Att se det som först kan se ut som litet växa och bli stort. Se helheter, se vad som händer när man väljer att följa den inre kompassen och göra annorlunda. Det var så det började för mig.

Hade jag inte lyssnat på rösten som sa "du borde meditera", hade jag inte suttit här. Jag hade ingen aning om vad det innebar att meditera och jag hade ingen aning om var jag skulle börja. Men istället för att släppa tanken så kom jag på att jag kanske kunde köpa en cd-skiva. Och när jag inte hade en aning om var man kunde köpa den typen av cd-skivor så hamnade jag i en "andlig" affär som jag inte hade en aning om existerade över huvud taget. Jag tog en skiva med en titel som lät bra. Med facit i hand så kan jag säga att det inte hade kunnat bli bättre. Jag lever numera med min intuition och när jag i stunden inte vet vad jag ska göra med en idé så lägger jag den på hyllan istället för att försökna räkna ut nästa steg. När jag är mogen så kommer jag att veta vad nästa steg innebär. Livet har blivit roligare och mindre förutsägbart. Jag lever i nuet och bekymrar mig inte för det som väntar.

29 Aug 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)