Jakten på lycka

Kommer du ihåg att någon gång stanna upp och reflektera över det du har som är bra eller är du i en ständigt framåtgående rörelse på jakt efter det du upplever att du saknar i ditt liv? Detta kan vara en provocerande fråga för somliga, jag vet, för somliga lever ett tufft liv med många utmaningar. Sviktande hälsa, problem med ekonomin, missnöjd med sitt utseende, saknar en partner, trivs inte på jobbet, bostaden är för trång, konflikter med familjemedlemmar/vänner. Listan över saker att vara missnöjd över kan göras lång. Ofta läggs det energi på beklagan och gnäll över det som inte fungerar istället för att prata om det som faktiskt är bra.

Jag själv är inget undantag. Jag har också beklagat mig över sånt som jag har varit missnöjd med. Sånt som jag har önskat skulle vara bättre. Haft svårt att släppa saker och gå vidare. Jag har också ältat saker, om och om igen. Inte lyssnat på goda råd. Men en dag trillade polletten ner. En dag trillade det ner att jag inte kan förändra någon, jag kan bara förändra mig själv och mitt eget förhållningssätt. Jag såg mig själv ur ett nytt perspektiv. När jag accepterar det jag inte kan förändra, blir jag friare och mår bättre. När jag accepterar det jag inte kan förändra, kan jag lägga fokus på det jag kan förändra och det som faktiskt är bra. Om jag är missnöjd med något som ligger inom ramen för vad jag själv kan göra något åt så är det mitt ansvar att genomföra förändringen annars måste jag släppa det. Det är sannerligen lättare sagt än gjort ibland.

Många säger: "Om jag bara hade haft det så hade allt varit bra", "Om bara den inte hade gjort så mot mig så hade allt varit bra", "Om bara inte det hade hänt så hade allt varit bra", "Om bara....". Det är så lätt att skylla ifrån sig. Leta fel på omgivningen snarare än sig själv. Vi kan inte sträva efter det perfekta för vad är perfekt? Och om vi skulle nå dit, till det perfekta, betyder då det att vi är färdiga med livet? Är det då vi blir lyckliga? Ska vi stanna upp då och tro att lyckan varar för evigt?

Det där begreppet att stirra sig blind på något är mer omfattande än man kan tro. Det är så att när man hänger upp sig på något så kan man frysa energierna så att det verkligen inte blir bättre. Om man vill träffa en ny partner så är man så upptagen av det att man kan leta ihjäl sig. Guiderna säger att vi ska skicka upp våra önskningar om förändringar men att sedan släppa dem för att vara mottagliga inför möjligheterna som kommer. Ibland, eller ganska ofta, måste man ha tålamod. Att fokusera på det som är bra, är ett bra sätt för då är chansen större att man ser genom möjligheternas glasögon och därmed ser sina nya möjligheter. När du tar på dig möjligheternas glasögon, byter du perspektiv. Det gör att det till exempel blir svårare att säga "En olycka kommer sällan ensam". Valet av glasögon spelar alltså stor roll för hur du kommer att uppfatta livet.

Om du fastnar i dina tankar så är det bra att meditera för att hjälpa hjärnan att sätta stopp för skivan på repeat. Eller som man jobbar i mindfulnessträning: Stanna upp-Observera-Acceptera-Svara eller Släpp. Var i nuet, släpp autopiloten och fatta ett medvetet beslut. Lycka till!

/move-on-you-are-not-a-tree.jpg

 

26 Sep 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)