Mindfulness

Igår var jag på min första utbildningsdag för att bli mindfulness instruktör. Dagen var oerhört intressant och läraren, som jobbat som läkare i 40 år, besitter otroligt mycket intressant kunskap. Mindfulness är en uppmärksamhets- och medvetenhetsträning. När man stillar sitt sinne skapas en ökad medvetenhet. Meningen är att få ner vårt höga tempo och alla måsten. Vi lever med för mycket att göra, ständiga förändringar, högt tempo, ökad stress och sämre sömn bland annat. Det mår inte kroppen bra av i längden. Genom meditation kan vi öka medvetandet om livet vi lever. Jag har fått lära mig en ny typ av meditation som jag först tyckte var urtrist eftersom det inte händer så mycket med mot slutet av dagen förstod jag meningen, vad just denna typ av meditation kan ha för effekt.

Hur det kommer sig att jag kom på idén om att bli mindfulness instruktör vet jag egentligen inte mer än att insikten kom en dag som en klar blixt från ovan. Jag bara visste att det är det jag ska göra. Letade reda på utbildningar och hittade en som jag tyckte verkade spela i en annan liga jämfört med de övriga. Dock var det så att introduktionsdagen hade varit två dagar tidigare och inga kurser var planerade i Malmö. Jag skickade iväg ett mail för att fråga om det var något på gång men mailet nådde inte sin mottagare så jag tolkade detta som att det inte alls var meningen att jag skulle gå kursen.

Så en dag ett par månader senare fick jag den där blixten igen. Den där känslan av att bara veta att det är visst det jag ska bli. Styrde mot datorn och hemsidan jag besökt tidigare och där stod det att de skulle hålla en kurs i Malmö med start igår. Ja, resten förstår du själv. Nu är det träning i ett par månader innan vi ses i början av mars igen och efter de dagarna är det dags att hitta en grupp att öva på. Hör av dig om du är intresserad! Färdig blir jag i slutet av augusti.

Ola, vår lärare, pratade en del om stress och hur mindulness kan skapa en medvetenhet om vad som händer i kroppen. Han pratade om vad stress gör med kroppen och jag kunde bekräfta om inte allt så i alla fall det mesta han sade. Bland annat lärde jag mig en ny sak. När vi är stressade bildas kortisol i kroppen och när det överproduceras så förminskas vår hippocampus. Hippocampus är vår inre GPS och minnescenter. Jag förstår nu varför jag hade problem med minnet och att orientera mig!

Att lära mig själv och andra att leva i medvetenhet ser jag mycket fram emot. En anledning till att jag gör detta är att kanske kunna förhindra att någon går in i väggen som jag själv gjorde. Jag var ju själv inte medveten om att jag missbrukade min kropp och inte lyssnade på felsignalerna den skickade ut.

 

17 Jan 2013


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)