Ömmande fötter

Vi har vandrat omkring, strosat, tagit dagen som den kommer. Varit på fötterna hela dagarna, det känns som många dagar trots att det bara är 2½. Full av nya intryck och upplevelser, sitter jag här för att försöka dela med mig lite från mina dagar i Prag. Det är en stad jag har varit i tidigare men inte i detta livet. Det blev jag varse igår när vi besökte det alkemiska museet. Det är helt otroligt att rum under jord har legat dolda och okända i flera hundra år. I den judiska stadsdelen där en av ingångarna finns, revs alla byggnader på 1800-talet men just detta viktiga hus blev skonat. Ingen vet varför men en teori som guiden berättade är att det fanns positiva, beskyddande energier som hjälpte till. Det håller jag till fullo med om för den informationen hade jag fått redan innan hon berättade det.

Källaren var en välbevarad hemlighet och hit kom ibland den kände astronomen och astrologen Tycho Brahe på besök. Han hade inte sitt laboratorium här utan utanför Prag. Källaren hade bland annat en fyra kilometer lång tunnelförbindelse med Prags slott eftersom den tidens kung uppmuntrade experimenterandet samt en några hundra meter lång gång som ledde till det astronomiska uret vilket är från 1400-talet. Det var tack vare den senare som denna upptäckt gjordes. 2002 kollapsade torget där det astronomiska uret är beläget och då blottades tunneln. I tio år jobbade man med att kartlägga denna upptäckt och nu har det som sagt blivit ett museum av det.

När jag gick ner för trappan som ledde ner till källaren, kände jag att det inte var första gången jag var där. Jag har varit där i ett tidigare liv men bara som anhängare av de alkemister som verkade där, jag var ingen stor man själv. I det första rummet vi kom till, laboratoriet, kände jag att det som hittats inte är allt, det finns mer. Jag kände dessutom av en stolt energi som välkomnade och var nöjd över hur det hade blivit. Det är ingen slump att detta har skyddats under så lång tid. Hade det hittats innan så hade det numera varit ett minne blott.

Under utgrävningarna har man hittat original glaskärl och där fanns en ugn i vilken alkemisterna själva hade skapat sina glaskärl istället för att köpa och riskera att någon kom på deras experimenterande. Bland annat försökte man framställa guld och dryck för evigt liv. Allt skedde under stort hemlighetsmakeri. Denna upplevelse är oerhört stor för mig och en vacker dag kommer jag att återvända till Prag och uppleva mer.

/0193acd12504c74ad103f54413ceee3d2a04e90a63.jpg

Här är jag utanför museet

/014e081237237c3974edf7953aba65fc57b3d401c5.jpg

Laboratoriet med sina fantastiska energier.

 /01fb81c15f54d107faadee8f706a115f5b71cdaece.jpg

Det astronomiska uret där solen just nu står i kräftans tecken.

 

2 Jul 2015


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)